Prehliadaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies, ktoré sú nevyhnutné pre chod stránky. Nepoužívame žiadne iné cookies. Viac info

Súhlasím



KURUCOVÁ, R. et al. Vybrané kapitoly z paliatívnej ošetrovatelskej starostlivosti – recenze

Helena Kisvetrová 
Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta zdravotnických věd, Ústav ošetřovatelství

KURUCOVÁ, R. – ŽIAKOVÁ, K. – NEMCOVÁ, J. et al. Vybrané kapitoly z paliatívnej ošetrovatelskej starostlivosti. 2015. 1. vyd. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárská fakulta v Martine, Ústav ošetrovatelstva, 2015. 408 s. ISBN 978-80-89544-73-8.

Publikace Vybrané kapitoly z paliatívnej ošetrovatelskej starostlivosti vytvořená kolektivem slovenských autorů navazuje na současné celosvětové trendy rozvoje paliativní péče v institucionálním i komunitním prostředí a předkládá čtenáři sumarizovaný přehled poznatků o problematice paliativního ošetřovatelství. Kniha má 408 stran a je tvořena čtyřmi rozsáhlými kapitolami, které přinášejí k jednotlivým tematickým okruhům aktuální systematicky zpracované informace vycházející z výsledků výzkumných studií a praxe založené na důkazech. Kapitoly jsou přehledně strukturované do podkapitol s rozsáhlým seznamem aktuální literatury, na kterou autoři odkazují. Celkové zpracování publikace odráží vysokou odbornou erudici celého autorského kolektivu.

První kapitola terminologicky vymezuje paliativní ošetřovatelskou péči a prezentuje významné aspekty péče o nevyléčitelně nemocné, jako je komunikace, etika a kvalita života v terminální fázi. Druhá kapitola je zaměřená na management nejzávažnějších fyzických symptomů v paliativním ošetřovatelství s akcentem na holistický přístup. Třetí kapitola se věnuje psychosociální a spirituální dimenzi člověka. Přibližuje čtenáři závažné emocionální a spirituální problémy nevyléčitelně nemocných a umírajících jako je duchovní tíseň, beznaděj, ztráta a zármutek. Zaměřuje se i na péči o rodinu pacienta a zátěž rodinných pečovatelů. Čtvrtá kapitola seznamuje čtenáře s paliativní ošetřovatelskou péči u vybraných skupin nemocných. Na základě shrnutí aktuálních poznatků výzkumných studií popisuje zásady péče jak o pacienty s onkologickým onemocněním, tak i péči o pacienty s neurodegenerativními chorobami. Závěrečná část je věnovaná současným trendům pediatrické paliativní péče.   

Tato publikace umožní rozšíření znalostí o principech a ošetřovatelských intervencích v paliativní péči nejen studentům zdravotnickým oborů, ale i sestrám, které v rámci své klinické praxe pečují o nevyléčitelně nemocné a umírající pacienty. Může být rovněž inspirujícím východiskem při vytváření doporučených ošetřovatelských postupů pro paliativní ošetřovatelství. Přínosem pro čtenáře je i skutečnost, že publikace vytváří platformu pro další odbornou diskuzi o optimálních ošetřovatelských intervencích při institucionální i komunitní péči o pacienta v závěru života.

Kontakt

PhDr. Helena Kisvetrová, Ph.D.
Ústav ošetřovatelství, FZV UP
Tř. Svobody 8
771 11 Olomouc
Česká republika         
E-mail: helena.kisvetrova@upol.cz

Prijaté: 10. 11. 2015
Akceptované: 13. 11. 2015