Prehliadaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies, ktoré sú nevyhnutné pre chod stránky. Nepoužívame žiadne iné cookies. Viac info

Súhlasím



pdf icon FEDOR-FREYBERGH, P. G. Prenatálne dieťa – recenzia

Eva Urbanová
Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Ústav pôrodnej asistencie

FEDOR-FREYBERGH, P.G. Prenatálne dieťa. 1. slov. vyd. Trenčín : Vydavateľstvo F, Pro mente sana s.r.o., 2013. 65 s. ISBN 978-80-88952-74-9.

Prenatálne dieťa je jedna z mála publikácií na našom trhu, ktoré sa venujú danej problematike z pohľadu filozofického, medicínskeho, embryologického, psychologického a neurologického. Samotný pojem „prenatálne dieťa“ navrhol autor a predstavil ho odbornej verejnosti v roku 1986.

Publikácia má 65 strán a je rozdelená do siedmych kapitol, ktoré na seba voľne nadväzujú. Prvá kapitola „Čas predtým...“ uvádza do problematiky a zdôrazňuje základnú líniu publikácie, ktorou je kontinuum života od počatia až po smrť jednotlivca. Druhá kapitola „Stretnutie“ sa zaoberá počiatkom prenatálneho vývinu a možnosťami komunikácie medzi matkou a prenatálnym dieťaťom. Tretia kapitola „Žena dobrej nádeje...“ predstavuje tehotenstvo na pozadí narušenia psychosomatickej integrity a hormonálnych zmien. Plynule prechádza do štvrtej kapitoly „Rizikové tehotenstvá – prevencia liečba“, kde je načrtnutý zaujímavý pohľad najmä na psychologické, psychosociálne a psychosomatické riziká v tehotenstve.  Obsahom piatej kapitoly je metodologický model, ktorý vyvinul autor na včasný screening stresu, depresie a iných problémov tehotných žien (Sabbatsberg anxiety – frustration self-rating scale). Je potrebné podotknúť, že hodnotu publikácie by zvýšilo jeho detailnejšie rozpracovanie,  určenie kto môže danú škálu používať a ako sa hodnotí. Šiesta kapitola „Pôrod – vstup do nového sveta“ je krásna ukážka vnímania pôrodu z hľadiska dieťaťa, ženy, otca a celého okolia. Názory, ktoré autor prezentuje sú aktuálne, pokrokové a citlivo interpretované. Rešpektuje individuálne potreby matky, otca a samozrejme dieťaťa na pozadí rozvoja vedy a techniky v medicíne (pôrodníctve). Siedma kapitola „Čas potom...“ poukazuje na potrebu kontinua ihneď po pôrode, ako prostriedok k udržaniu kontinua prezentuje dojčenie.

Publikácia si vyžaduje zrelšieho a rozhľadeného čitateľa. Prináša cenné poznatky, ktoré dokážu prehĺbiť vedomosti a prehodnotiť postoje všetkým, ktorí poskytujú starostlivosť tehotným ženám, rodičkám a matkám. Centruje pozornosť na matku a dieťa. Je vhodná pre profesionálov z praxe (pôrodníkov, pôrodné asistentky, psychológov) a pedagógov vzdelávajúcich zdravotníckych pracovníkov. Autor sám uvádza, že prvý raz publikácia vyšla v nemčine v roku 1980. Slovenská verzia je takmer totožný preklad a  literárne zdroje nie sú aktualizované, no napriek tomu reflektuje na potreby slovenského pôrodníctva.  Význam publikácie by podporilo doplnenie vlastných výsledkov výskumu, nakoľko autor predstavuje celosvetovú kapacitu v prenatálnej a perinatálnej psychológii a medicíne.

Kontakt

Mgr. Eva Urbanová, PhD.
Ústav pôrodnej asistencie JLF UK
Malá Hora 5
036 01 Martin
Slovenská republika
e-mail: urbanova@jfmed.uniba.sk

Prijaté: 6. 11. 2013
Akceptované:
12. 11. 2013