Prehliadaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies, ktoré sú nevyhnutné pre chod stránky. Nepoužívame žiadne iné cookies. Viac info

Súhlasím



pdf icon ŠPATENKOVÁ, N. – KRÁLOVÁ, J. Základní otázky komunikace: komunikace (nejen) pro sestry – recenzia

Juraj Čáp
Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Ústav ošetrovateľstva

ŠPATENKOVÁ, N. – KRÁLOVÁ, J. Základní otázky komunikace: komunikace (nejen) pro sestry. 1. vyd. Praha : Galén, 2009. 135 s. ISBN 978-80-7262-599-4.

Publikácia Základní otázky komunikace: komunikace (nejen) pro sestry od autoriek Naděždy Špatenkovej a Jaroslavy Královej je jednou z mála, ktorá sa pokúša modernou a motivujúcou formou podať základné pravidlá efektívnej komunikácie v kontexte poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Štruktúra publikácie je vytvorená ako praktický manuál, ktorý na 135 stranách sprevádza čitateľa od vysvetlenia toho, čo komunikácia znamená, kto komunikuje, kedy, kde a ako komunikovať, až po praktické aspekty komunikácie s kolegami, rodinou pacienta a hlavne so samotným pacientom. Komunikácii s pacientom je venovaná najrozsiahlejšia časť textu. Čitateľ v nej nájde informácie a postupy ako komunikovať so špecifickými skupinami pacientov v rôznom veku a s rôznymi „typmi“ pacientov, ako sú napríklad „náročný“ pacient, agresívny pacient, pacient s úzkosťou, s bolesťou, s hendikepom, alebo s cudzincom. Kapitoly a podkapitoly okrem vysvetlenia danej problematiky obsahujú aj množstvo praktických cvičení. Text je doplnený kresbami (autor Jiří Šobr), často v podobe komixových obrázkov, ktoré vhodným spôsobom ilustrujú komunikačné situácie. Celkovo je text dobre čitateľný a na záver každej kapitoly je uvedené krátke a výstižné zhrnutie obsahu v najdôležitejších bodoch. Oceňujem, že publikácia smeruje k jadru problému, a za ten považujem sebapoznanie v komunikačnom kontexte. Práve preto je táto publikácia možnosťou pre každého (nielen sestry), kto chce dôkladnejšie spoznať sám seba, a tým zlepšiť svoje komunikačné zručnosti.

Publikácia má značnú didaktickú hodnotu. Je využiteľná hlavne v bakalárskom študijnom programe pri výučbe sestier a aj v rámci výučby na stredných školách (napríklad pri príprave zdravotníckych asistentov). Publikácia však môže byť aj dobrým základom pre komunikačný výcvik sestier z praxe. Takéto výcviky pre sestry na Slovensku citeľne absentujú.

Hodnotu publikácie podčiarkuje erudícia oboch autoriek. Za jednotlivými aplikačne zameranými kapitolami je možné identifikovať využitie modernej teórie komunikácie, ako aj ich rozsiahle skúsenosti v danej oblasti.

Kontakt

Mgr. Juraj Čáp, PhD.
Ústav ošetrovateľstva JLF UK
Malá Hora 5
036 01 Martin
Slovenská republika
e-mail: cap@jfmed.uniba.sk

Prijaté: 9. 4. 2013
Akceptované:
 3. 5. 2013