Prehliadaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies, ktoré sú nevyhnutné pre chod stránky. Nepoužívame žiadne iné cookies. Viac info

Súhlasím



pdf icon SLAMKOVÁ, A. – POLEDNÍKOVÁ, Ľ. Klinické a ošetrovateľské aspekty paliatívnej starostlivosti – recenzia

Ivana Bóriková
Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Ústav ošetrovateľstva

SLAMKOVÁ, A. – POLEDNÍKOVÁ, Ľ. 2013. Klinické a ošetrovateľské aspekty paliatívnej starostlivosti. 1. vyd. Martin : Vydavateľstvo Osveta, 2013. 146 s. ISBN 978-80-8063-379-0.

Problematika paliatívnej starostlivosti o pacienta sa pri súčasnom stave poznatkov a možnostiach terapie stáva čoraz viac aktuálnejšou a publikácia autoriek Slamková – Poledníková je jedna z prvých, ktorá sumarizuje terminologické a obsahové aspekty paliatívnej starostlivosti pre potreby multidisciplinárneho tímu. Väčšina literárnych dokumentov k problematike paliatívnej starostlivosti v slovenskom, resp. v českom jazyku je písaná z pohľadu medicíny, preto sme vydanie tejto publikácie prijali s očakávaním.

Publikácia má štandardnú štruktúru. Text je spolu s literatúrou a prílohami na 146 stranách. Rozdelený je na tri základné kapitoly – Paliatívne ošetrovateľstvo, Vybrané aspekty paliatívnej starostlivosti a Interaktívne procesy v paliatívnej starostlivosti. Text má vecne správny obsahový náboj a logickú nadväznosť, písaný je odborným štýlom.

Prvá kapitola Paliatívne ošetrovateľstvo analyzuje základnú terminológiu k problematike, poukazuje na východiská paliatívnej starostlivosti so zameraním na historický pohľad ošetrovania v tejto oblasti. Ďalej opisuje formy a modely poskytovania paliatívnej starostlivosti, prípravu sestry na výkon povolania v tejto oblasti, fázy zomierania a úlohy sestry v starostlivosti o príbuzných. Druhá kapitola Vybrané aspekty paliatívnej starostlivosti spracováva manažment potrieb a symptómov cez fázy ošetrovateľského procesu v kontexte holistického prístupu. Tretia kapitola Interaktívne procesy v paliatívnej starostlivosti sa zameriava na problematiku komunikácie s pacientom a rodinou a význam dobrovoľníctva v multidisciplinárnom tíme.

Poznajúc publikačné aktivity a erudíciu autoriek však musíme konštatovať, že text prináša čitateľom poznatky, ktoré už boli publikované. Citované literárne dokumenty sú odbornej verejnosti známe a dostupné. Očakávali sme dynamickejšie a do väčšej hĺbky spracované jednotlivé problémy. Pravdepodobne aj príliš veľa tém na malom priestore redukovalo tvorivý a viac aplikačný prístup autoriek. Publikácia určená sestrám a iným odborníkom multidisciplinárneho tímu tak pôsobí ako prehľadová príručka, čo je podľa nášho názoru na škodu veci, najmä v čase zdôrazňovania praxe založenej na dôkazoch a dostupnosti množstva zahraničných literárnych prameňov z oblasti riešenej problematiky.

Kontakt

Mgr. Ivana Bóriková, PhD.

Ústav ošetrovateľstva JLF UK
Malá Hora 5
036 01 Martin
Slovenská republika
e-mail: borikova@jfmed.uniba.sk

Prijaté: 2. 5. 2013
Akceptované: 10. 5. 2013